Hirvenkellot

Luontoportti kertoo hirvenkellosta mm. näin:

Suurikokoinen hirvenkello on yksi komeimmista kelloistamme. Se on yleensä helposti tunnistettavissa sinikukkaisista, tiheän mykerömäisistä kukinnoistaan.

Monien muiden vanhan kaskikulttuurin seuralaislajien tavoin hirvenkellokin on taantunut selvästi perinneympäristöjen kasvaessa umpeen.

Tutustuin hirvenkelloon vasta kun olimme muuttaneet Kuopioon. Jostain syystä Kasviatlaksen kartalla juuri Etelä-Savossa on hirvenkellon osalta lähes tyhjää, sen sijaan Pohjois-Savossa on paljon esiintymiä. 

Hirvenkello on helppo erottaa muun niittykasvillisuuden seasta, koska se nostaa kukkavartensa muiden kukkien yläpuolelle. Sen varsi saattaa olla jopa metrin korkuinen. Sen vuoksi ei tarvinnut etsiä kun tulin metsästä sähkölinjan alle. Ei tämäkään hirvenkelloalue kukkisi ilman ihmisen apua. Hirvenkellon kukintapaikka niitetään joka vuosi kukinnan päätyttyä. Siten se ei pääse vesakoitumaan. 



Hirvenkellot kasvavat harvakseltaan siellä täällä. Se haluaa hallita ympäristöään eikä siedä kilpailijoita. Siten se on helppo kuvattava. Ei tule häiritsevää heinikkoa taustalle. 




Tähän vastavaloon kuvatun hirvenkellon viereen halusin metsälauhan kukinnon.  


Tässä kuvan tehokeinona on toinen hirvenkello, joka on ollut melkein objektiivissa kiinni. 




Linjan alla kasvaa myös toista harvinaistuvaa niittykukkaa, ahokirkiruohoa. Täällä Savossa kirkiruoho on yleensä niittykasvi, mutta pohjoisen lettokirkiruoho viihtyy nimensä mukaisesti kosteilla paikoilla. 
Nyt löysin vain muutaman kukkivan ahokirkiruohon. Onkohan se taantumassa tällä paikalla.


Toinenkin kämmekkä löytyy ahokirkiruohon läheltä, soikkokaksikko. Sitä on vaikea erottaa niityn nurmen joukosta, koska se on lähes kokonaan vihreä.


Ahokirkiruoho taustanaan soikkokaksikkoja




Ihan vaan päivänkakkaraa


Tämä on pieni ihme, rauhallinen metsäpolku kulkee pitkin asumattoman lammen rantaa, lähistöllä kuitenkin teollisuusalueita, asuinalue, rautatie ja moottoritie. 


Metsäkortemetsä


Kurkistus lammelle


Lampi peilaa


Vanhan koivun kyljessä on valtavan suuria pahkoja


Lähempänä ajotietä polku levenee kapeaksi hiekkatieksi. Lehtometsä kuitenkin ympäröi ja tuntuu kuin kävelisi tunnelissa. 


Mustakonnanmarja ehtinyt jo kasvattaa marjat


Miten paljon olikaan nähtävää lyhyen, vain noin reilun kilometrin pituisen kävelyreitin varrella. 


Kommentit