Ölökyn ylitys

Matkalla Kuusamosta Savoon teimme koukkauksen Hossan Julma-Ölkylle. Nyt ei ollut aikaa kiertää Ölökyn ähkäsyä, eli koko rotkojärven kierrosta, eikä lyhyempääkään Ölökyn ylitystä, vaan kävelin metsäautotieltä Sitkansolaan, josta oli lyhyt matka Ölkyn riippusillalle. Tarkoitus oli nähdä miltä rotkojärven rannat näyttävät ruskaväreissä. 

Ilman karttaa ei metsäautotien varrelta lähtevää polkua löydä. Kun autolle on saatu paikka tienvarren pieneltä levikkeeltä, lähden puhelimen karttaohjelma auki kulkemaan tienviertä. Huomaamaton aukko pensaikossa paljastaa polun. Sitten ei olekaan ongelmia, vaan selvästi maastosta erottuva metsäpolku kuljettaa kangasmaastosta pienen suosilmäkkeen ohi Sitkansolaa reunustavalle männikkökalliolle. Matkaa tieltä Sitkansolalle on noin 600 metriä.  

Sitkansola on kartassa myös nimellä Ölkynhaara. Se on muutaman sata metriä pitkä rotko, jonka pohjalla virtaa Vasapuro. Rotkon seinämä varsinkin itälaidalla on jyrkkä. 





Noin neljänsataa metriä Sitkansolan laitaa kuljettua tulen Julma-Ölkyn ylittävän riippusillan kohdalle. Korkealta kalliorotkon päältä on nyt laskeuduttava alas kohti riippusiltaa. Ensin on metalliportaita, joissa väliin on pätkä suoraa laskua ja jyrkimmissä kohti on kierreportaat. Sen jälkeen kuljetaan köysikaiteen reunustamaa kivistä muotoiltua polkua. 






Lopuksi noustaan muutama askelma kallionyppylälle, johon Ölkyn riippusilta on kiinnitetty. 





Näkymä ylös. Tuolta ylhäältä kallion päältä laskeuduin. 


Riippusillalta etelän suuntaan. 


Riippusillalta pohjoiseen päin. Kovin kauan ei sillalla voinut pysähtyä, koska ylittäjiä oli koko ajan odottamassa molemmin puolin siltaa. 






Ölkyn länsirannalta itärannan suuntaan. 






Käännyn takaisin ja ylitän riippusillan uudelleen. 


Edessä on nousu kallion päälle. 


Puolimatkassa on pysähdyttävä hengähtämään. Vielä on jaksettava kuvassa näkyvät portaat ylös. 




Riippusilta ruskapuiden kehystämänä.


Olen melkein kallion päällä kun kuuluu moottoriveneen ääntä. Jään odottamaan ja saan Ölkkyä edestakaisin kulkevan veneen kuvaan. Seuraavalla kerralla, mieluiten ruska-aikaan, taidan katsella Ökkyä tuolta alhaalta veneen kyydistä. 


Kommentit