Sorsaveden sammalkalliot

Saattoi olla ensimmäisiä yksinretkiäni Sorsavedelle vuosituhannen vaihteessa kun löysin Kuvajanlahden ja Koholahden sammalkalliot. Muutama vuosi myöhemmin minulla oli jo kamera mukana retkilläni ja kuvasin kallion sammaleita Canon Powershot Pro-pokkarilla. Siitä lähtien, aina tilaisuuden tullen olen käynyt katsomassa ja kuvaamassa värikkäitä sammalmuodostumia. Nyt tuo luonnon taidenäyttely oli taas retkiohjelmassani kun seikkailin vuorokauden veneellä pitkin Sorsavettä.

Ensin poikkean Kuvajanlahdelle. Suuri kellertävä laikku erottuu kalliosta jo kaukaa. Minulla on tästä sammalryppäästä kuva, joka on otettu huhtikuussa vuonna 2017. Sammaleiden muoto on pysynyt samanlaisena, mutta tuo iso kellertävä alue oli paljon punaisempi. Vaihtuuko sammaleen väri vuodenajan mukaan vai mikä lienee selitys. 







Läheltä katsottuna sammalpinta näyttää sametilta. 


Sama paikka yli seitsemän vuotta sitten ja nyt:




Lahden pohjukan kalliossa on talvella suuret jääpuikkomuodostelmat, jääurut. 




Parin kilometrin matkan päässä Koholahdella on lisää sammaltaidetta.


Aivan kuin puutarhasuunnittelija olisi miettinyt sammalryppäiden paikat.




Kalliossa on kolo, oikeastaan pienoisluola. Sen ympärillä on paljon erivärisiä sammaleita. 


Upea oranssi väriläiskä kalliossa.


Kallion kuviot sammalkoristeella


Vaaleanpunainen sammalputous








Pikkuluola lähikuvassa. Saattaa olla, että tuo kivilohkare on pudonnut luolan katosta ihan viime vuosina. En muista nähneeni sitä aiemmin. 

Sulan maan aikaan nämä taideteokset näkee vain veneestä tai kanootista. Kevättalvella osa sammalista paljastuu kevätauringon sulattaessa lumet kallion jyrkiltä pinnoilta. Silloin niitä katsomaan voi hiihdellä tai ajaa moottorikelkalla. 

Kommentit