Joutsenet jäällä

Joutsenkierroksemme ensimmäisessä kohteessa ei ollut yhtään joutsenta. Joki oli kyllä sula monen sadan metrin matkalla, mutta joutsenet olivat jossain muualla. Tultiin sitten Pyhäjoen ylittävälle sillalle. Vilkaisin jäälle ja ajattelin, että onpa lumimöykkyjä kerääntynyt jäälle. Vasta kun nousin autosta ja kävelin sillalle, tajusin että ne möykyt olivat joutsenia, jotka pää siiven alla lepäsivät liikkumatta jäällä.

Pyhäjoki on talvella enimmäkseen jäässä. Sään lauhtuessa jääkuori repeilee monessa paikassa. Nyt, kun pakkanen taas kiristyi, ovat avonaiset paikat jäätyneet uudelleen. Joutsenet ovat löytäneet syötävää matalan joen sulapaikoista. Nyt ne ihmettelevät kun ruokapaikat ovat kiinni. Tuliko lähdettyä liian aikaisin kylmään pohjolaan? 


Nuorella joutsenella on vielä harmaanruskea höyhenpeite.





Laitan pätkäsukset jalkaan ja lähden metsän kautta jokivarteen. Hiihdän hiljaa lähemmäs rantaa ja tähtäilen puiden oksien lomasta joutsenia. Ne selvästi ovat huomanneet liikkeeni, koska päät kääntyilevät. 






Samaan tahtiin





Samaan suuntaan






Näppään viimeisen kuvan ja lähden perääntymään kauemmas joutsenista. Siinä vaiheessa ne päättävät lähteä lentoon. Olen jo kaukana puiden takana, joten lentokuvat jää ottamatta. 


Kommentit