Sadesäätä

Heinäkuun viimeiset päivät olivat hyvin sateisia. Paikoin Keski-Suomessa oli tullut yhden vuorokauden aikana vettä yli 100 mm. Savon alue ei paljon vähemmälle jäänyt. Kuopion Savilahden mittausasemalla koko heinäkuun sademääräksi oli mitattu 136 mm, josta suurin osa tuli viime viikonlopun aikana. 

Saderintamien välissä oli myös aurinkoisia päiviä. Kauniina aurinkopäivänä käytiin pelastamassa venettä mökkirannassa ja venepaikalla Sorsaveden rannassa. Enpä muista, että koskaan elokuussa on tarvinnut siirtää venetelaa rannalle päin, mutta nyt se piti tehdä. 

Kävin myös melomassa pienen lenkin mökkilahdella. Oli lämmintä ja leppeä tuuli etelästä, eli melontasäätä parhaimmillaan. 







Pikkulumme eli suomenlumme on harvinaisempi kuin isolumme. Mökkilahdella on pelkästään pikkulummetta, eikä sitäkään kovin runsaasti koska lahti on syvä. Vain kapeassa salmessa hiekkapohjaisella matalikolla pikkulumpeet kasvavat. 


Suomenlumpeen kukat ovat pieniä, läpimitaltaan vain 2-4 cm. Niiden kuvaaminen on hankalaa koska kajakki on ujutettava varovasti lähelle kukkia ja keskityttävä sekä kameran hallintaan että kajakin hallintaan. Pienikin heilahdus saa kajakin liikkumaan ja sitä myötä veden aaltoilemaan. Pyörin varmaan puoli tuntia kukkien ympärillä, mutta onnistuineita kuvia sain vain muutaman. 




Upeat poutapilvet purjehtivat taivaalla ja Kuvansi nimensä mukaisesti heijasti ne peilipinnallaan. 


Paistoimme lettuja nuotiotulilla ja vietimme rantaelämää laiturilla. Laiturille kävi tuulenvire sen verran, että harvalukuiset itikat eivät häirinneet. 






Järvimaisemaa mökin terassilta nähtynä.


Kommentit