Piippukallion laavulla

Kauan sitten, nuorina ja reippaina, jaksoimme kävellä Saukkovaaran parkkipaikalta Korouoman takareunalle, Piippukallion laavulle. Siinä laskeudutaan ensin n. 100 korkeusmetriä uoman pohjalle ja noustaan sitten ylös noin 700 porrasta (silloin oli portaat) ja 124 korkeusmetriä Piippukalliolle. Ja sama tietysti takaisin päin. Nykyisin Piippukallion portaat on purettu, mutta viitoitettu reitti Saukkovaaran laavulta on kuljettavissa edelleen.  

Tutkin kartasta vaihtoehtoista reittiä Piippukalliolle.  Ranuan tieltä pääsee Korouoman takalaidalle Vohon metsäautotietä. Tien kunnosta tuolla 15,5 kilometrin matkalla ei ollut mitään tietoa. Suunnitelma B olikin palata takaisin Lapiosalmen leirikeskuksen luo ja lähteä siitä lähilampien kierrokselle ja laavutulille jos Vohon tie näyttäisi kovin huonokuntoiselta.  

Vohon tie yllättikin positiivisesti. Paljon huonokuntoisempia, tiehallinnon ylläpitämiä sorateitä on nähty. 



Kävelymatka tien varresta Piippukalliolle on alle 700 metriä. Matkalla on ylitettävä pieni suoalue. Suon ylitys on vain noin sata metriä, mutta pitkospuut ovat käyttöikänsä lopussa. Tien varren levikkeellä oli kasa lankkuja. Olisiko niistä tulossa apua lähiaikoina. 

Liiterissä oli pitkää rankaa, josta sahasimme ja pilkoimme tulisteluklapit. Vähän harmitti kun puukko oli unohtunut, mutta onneksi syttyruusu löytyi repusta. Kohta meillä loimusi hyvät tulet. 

 


Korouoma avautuu ihan Piippukallion alapuolella. Vastapuolella uomaa on Purnuvaaran kalliot ja kivivyöryt. 


Kalliokielekkeen alla on pystysuora pudotus alas. 


Piippukallion maasto on tasaista kalliota. Kallioiden välissä on kosteita sammalpainanteita. 


Erikoinen kivilatomus rinteessä. Vesi varmaan tihuu kallion raosta koska kivipinta on märkä ja tumma. 




Lähdin etsimään polun viitan osoittamaa vesipaikkaa, mutta viitoitus loppui. Sen sijaan jatkoin vähän alas uoman pohjalle vievää polkua. Tuolta ylhäältä katselin äsken maisemaa.


Jyrkän kiviseinän alla on lohkareikko. Aikojen kuluessa seinämästä on murtunut paloja. 






Piippukallion laavun vieraskirja on täyttynyt jo vuonna 2022. Vuoden 2023 merkinnät on vihkon etu- ja takakannessa. Laitoin Metsähallitukselle viestiä asiasta. 


Laavulta lähtiessä tihuutteli vähän vettä, joten paluumatkalla ei paljon pysähdelty. Tämä kuva on Vohontien alkupäästä, paikasta jossa tie sivuaa pieniä suolampia. 

 

Kommentit