Aamuyöllä Vanuvuoren näkötornissa

Keväällä valmistui Vanuvuorelle uusi näkötorni. Vanuvuoren korkein laki on vain kaksikymmentä metriä Puijon lakea matalammalla. Tähän saakka Vanuvuorelta ei ole voinut katsella maisemia, koska puut peittävät näköalan. Parikymmenmetrisen tornin näköalatasanne on noin sataviisikymmentä metriä Kallaveden pintaa korkeammalla. Olin odottanut tyyntä ja selkeää aamuyötä ensimmäiselle tutustumisretkelleni tornille. Heräsin vähän jälkeen kaksi yöllä ja ajoin parkkipaikalle, josta on noin kilometrin matka tornille. Parkkipaikan ja Vanuvuoren laen korkeusero on noin sata metriä, joten paikoin nousu on jyrkkä. 

Olen tornin näköalatasanteella klo 3:15 ja nappaan ensimmäisen kuvan pohjoisen suuntaan. Taivas on lähes selkeä, vain pieni pilvirypäs on taivaalla, mutta sekin näyttää liikkuvan pois. 


Puijon tornille on linnuntietä noin kaksitoista kilometriä. 


Etualalla Koiraveden Pikonlahti ja kaukana Haapaniemen lämpövoimalan piiput. 


Etelän suuntaan on maalaismaisemaa; Hiltulanlahden kylän taloja ja sumuinen Hiltulanlahden pohjukka. 


Itään päin avautuu mahtava järvimaisema Etelä-Kallavedelle. 


Auringon noususuunta on koillisesta ja virallinen nousuajankohta 3:29. Muutamaa minuuttia ennen nousuaikaa taivaanrannalla näkyy jo punerrusta. 


Aurinko on noussut mutta piiloutunut heti kapean pilvikerroksen taakse. 


Heti auringon noustua alkaa sumua leijailla Koiraveden yllä. 


Sitten aurinko kohoaa pilven yläpuolelle ja valo täyttää maiseman. 




Kuopion ympäristössä on paljon mäkiä ja vuoria. Matalalta sumun läpi tuleva valo paljastaa maaston muodot. 


Sitten ihan alapuolellani alkaa tapahtua. Valo virtaa sumun läpi ja värittää Luhdanniemen ja Kokkoniemen metsää. Taustalla kohoaa Pirttiniemen mäki. 


Koiraveden Vaajalahti erottuu sumun alta. Taustalla Pirttiniemen taloja. 


Erikoinen yhdistelmä kaupunkimaisemaa ja erämaista sumumaisemaa. Pirtin milleniumtalo ja Pirtinkaaren uusi kerrostalo erottuvat sumun yläpuolella. 


En ole vähään aikaan nähnyt näin upeita sumuja. 


Sumumaisema laajemmin nähtynä. Kauimpana siintää Etelä-Kallavesi. 


Välillä kurkistus Hiltulanlahden suuntaan, jossa sumu on noussut rantapellolle. 


Auringonsäteet ovat tavoittaneet Matkuksen kauppakeskuksen seinän. Taustalla Neulamäet. 


Kelpaa tästä katsella maisemia. Tornin ylätasanne on kahdeksankulmainen ja siellä on reilusti tilaa isollekin kävijämäärälle. 






Tornin portaikko vaikuttaa tukevalta. Porrasnousut ovat matalia ja joka viidentoista portaan välillä on tasanne. Korkeat kaiteet lisäävät myös turvallisuudentunnetta. 


Vanuvuoren torni alhaalta kuvattuna. Tornin juurella on vielä puutavaraa, josta myöhemmin rakennetaan portaita polun jyrkimpiin nousuihin. 

 


 

Kommentit