Kukkakierros Etelä-Suomessa 24.-26.4.

Kolmen päivän reissulla Etelä-Suomessa risteiltiin kevään ensimmäisten kukkien perässä. Matkan pääasia oli renkaiden vaihto Helsingissä, mutta sekä meno- että tulomatkalla tehtiin mutkia kukkapaikkoihin. 

Ruskeanmullanharju-Supanmäki-alue on lähellä Hauhoa. Hämeenkylmänkukkien esiintymispaikat poikkeavat muista harvinaisista kasveista siinä, että ne on merkitty maastoon. Ruskeanmullanharjulla sähkölinjan alla olevat kukat olivat vielä ujosti piilossa.  


Matka jatkui Tuulokseen, paikkaan jossa monena vuonna olemme käyneet katsomassa hämeenkylmänkukan ja kangasvuokon risteymiä, eli liilakylmänkukkia. Oli aurinkoinen ja vuodenaikaan nähden lämmin päivä. Kukat olivat juuri nyt parhaimmillaan ja kurkkivat kohti aurinkoa. 




Yövyimme Hämeenlinnassa Aulangolla. Hotellin lähimetsä kukki sinisenään sinivuokkoa. Valkovuokot olivat vasta avautumassa. 




Aurinkoisella rinteellä tuomikin oli jo nupulla. 


Upea kivilinna on ihan hotellia vastapäätä Aulangon puistometsän laidassa. 



Hotelliaamiaisen jälkeen lähdimme reippaina tutustumaan Aulangon puistometsään ja näkötorniin. Luontoon.fi sivuilla sanotaan: 
Aulangon puistometsä on perustajan, Hugo Standertskjöldin   periaatteiden mukaisesti on avoin kaikille – pääsymaksuja tai ostopakkoa ei ole. Vuodesta 2001 Aulangon Puistometsän omistajana on toiminut Metsähallitus. Metsähallituksen luontopalvelut vastaa Aulangon luonnonsuojelualueen hoidosta. 


Ruusulaakson huvimaja on korjattu ja entisöity vuonna 2014. 


Näkymä tornin alatasanteelta. Ylemmäs ei nyt päästy. 


Näköalatasanteelta Aulangonjärvelle.




Tornin juurelta oli kaadettu muutama varjostava puu. Olisiko juuri sinivuokkojen takia. 


Metsälampi on viereisen Joutsenlammen tavoin tekolampi. 


Kukkakierros jatkui Hämeenlinnan lounaispuolelle Renkoon. Siellä on pieni luonnonsuojelualue pellon laidalla, puoli kilometriä kylätietä, joka erkanee Hämeen-Härkätiestä. Aurinkoisella paikalla osa kylmänkukista oli jo ohikukkinut. Löytyi sentään kaksi vielä kukassa olevaa. 
Alueella on toinenkin hämeenkylmänkukkapaikka, mutta kun kiersin siellä muutama vuosi sitten, en löytänyt yhtään kukkaa Metsolan talon luota. Nyt ei käyty siellä ollenkaan. 


Vuortenkylän Tunturivuoren kylmänkukka-aluetta on hoidettu hyvin. Puita on raivattu ja jokainen kasvusto on huolellisesti merkitty maastoon. Kukat olivat vasta avautumassa. 




Viides kylmänkukkapysähdys oli Janakkalassa, Linnamäellä. Jyrkkä nousu ja 64 porrasta ja siellä oli vastassa kauniit hämeenkylmänkukat. Oli hieno lopetus etsintäkierrokselle nähdä rinteen kylmänkukat kauneimmillaan. 




Hämeenkylmänkukkien etsintäreitti ja pysähdyspaikat:


Kotimatkalla poikkesimme Juvalta noin kolmekymmentä kilometriä Sulkavan suuntaan. Taas oli lämmintä ja aurinkoista, joten oli odotettavissa, että jos kangasvuokot suinkin ovat ehtineet kukkaan, niin nyt niitä näkee. Ja näkyihän niitä. Tien penkka loisti valkoisenaan kangasvuokkoa. Varovaisen arvion mukaan penkalla kukki noin 500 kangasvuokkoa. 









Tämä oli ensimmäinen kerta kun näin Sulkavan kangasvuokot täysin auki ja parhaassa kukassa. 




Kommentit