Helmikuun talvea

Pakkaset ja pyryt ovat vuorotelleet helmikuun aikana. Mutta viime päivinä on ollut lauhaa ja sateetonta. Tämän aamun lehdessä Ilmatieteenlaitoksen meteorologi sanoi, että sydäntalvi on ohi. Loppukuuhun on ennustettu lämpötiloja nollan molemmin puolin. Ja maaliskuullahan aurinko jo lämmittää päivisin vaikka yöpakkasia olisikin. 

Helmikuun alkupuolella kodin ikkunasta huomaa valon lisääntymisen. Muutaman viikon ajan myös auringonlaskut näkyvät, kunnes päivä pitenee ja auringonlaskut jäävät lähisaaren taakse piiloon. 





Lunta on reilusti Kuopiossakin. Viimeisimmän mittauksen mukaan 75 cm. Kadut kapenevat kun korkeat lumivallit peittävät kadun reunoja molemmin puolin. Varsinkin keskikaupungilla on hankala pujotella kun autot eivät sovi sivuuttamaan kapealla väylällä. Meillä täällä laitakaupungilla on enemmän tilaa. Vielä sopii pihalle lunta. 


Tämä kuva on Kuopion satamasta viimeisimpänä kovan pakkasen aamuna 12.2.


Silloin kun hiihtolatuja ei ole kunnostettu, lähden pätkäsuksilla lähimaastoon rämpimään. Yllättävästi metsästä löytyy tallattuja polkuja lumisateidenkin jälkeen. Välillä hiihtelen umpihankea ja väliin taas pujahdan polulle, jossa on helpompi edetä. 




Järvelläkin on hyvä hiihdellä pätkäsuksilla. Eräänä päivänä lähdin Savolanniemen kärjestä ja hiihtelin umpihankea, hiihtolatuja ja moottorikelkan jälkiä pitkin Selkä-Havukan laavulle tulistelemaan. 







Suksien lisäksi talviliikuntavälineinä ovat potkukelkat. Kuusamossa on varsinkin keskitalvella paljon hiekottamattomia kävelyreittejä, joilla voi ajella hankijalaksilla varustetulla perinteisellä potkukelkalla. 


Kuopiossa jalkakäytävät ovat tarkkaan hiekotettuja. Siellä ei potkukelkka kulje, mutta Kallaveden jäällä on seitsemän ja puoli kilometriä leveää jääbaanaa luistelijoille, kelkkailijoille, pyöräilijöille ja kävelijöille. Kuva on otettu eräänä arkiaamuna kun sain lähes yksin kiertää tuon reitin. Vain kaksi luistelijaa ohitti minut koko aikana. Tulevana viikonloppuna baanalla on vilskettä kun Finlandia Ice Marathonin osanottajat viilettävät kilpailumatkojaan. 


Kommentit