Joulukuisen aurinkopäivän kierros

Pitkästä aikaa sääennusteet lupasivat selkeää pakkaspäivää. Aamu ei kuitenkaan näyttänyt ollenkaan lupaavalta. Taivas oli pilvessä kun ajoimme Rukan suuntaan. Aloitettiin turistikierroksella Rukan kylässä. Hyppyrimäessä tehtiin huoltohommia, siksi siellä oli valot. Rukan rinteiden valaistusta on vähennetty yön ajaksi. Rinteet eivät enää loista kymmenien kilometrien päähän ja haittaa vaikkapa revontulien kuvaamista. 





Ennen kymmentä eturinteetkin olivat vielä pimeänä. Valaistut jääveistokset pääsivät hyvin esille tummaa taustaa vasten. 


Kaltiolammen jää oli vasta jäädytetty. 


Toivoin Kiveskoskella näkeväni auringonnousun, mutta taivas pysytteli edelleen pilvessä. 


Matkalla Käylään saimme seurata miten pilvet vähän kerrassaan alkoivat väistyä. Keskitalven aikaan aurinko ei näy Käylänkoskelle, mutta taivaanrannan kajo valaisee. 




Kun lähdimme Käylästä kohti Kuusamoa, oli taivas jo kauttaaltaan pilvetön. Eipä tarvinnut miettiä mihin seuraavaksi. Juhannuskalliolle tietenkin. Lähdin Mastontien puolivälistä kahlaamaan ylärinteeseen. Sieltä se aurinko löytyi. 


Päivän pituus Kuusamossa on 12. joulukuuta kolme tuntia ja yhdeksän minuuttia. Olin Juhannuskalliolla tunnin ja kaksikymmentä minuuttia, eli lähes koko sen ajan kun aurinko oli näkyvissä. 






Jo kello 12:23, eli tuntia ennen auringonlaskua, auringon valo alkoi värittää alhaalla laaksossa olevaa usvakerrosta. 




Unohdun usein katsomaan ja kuvaamaan vain auringon suuntaan. Nyt muistin kääntyä myös vastakkaiseen ilmansuuntaan. Valtavaara siellä paistatteli kohdevalossa. 












Kommentit